خانه نشريات دانشگاهي
در اکثر دانشگاه های دنیا، انتشار نشریه یکی از متداول ترین و تاثیرگذارترین فعالیت های دانشجویی است. در واقع نشریات دانشجویی در دو بعد مهم ایفای نقش می کنند. نخست ایجاد روحیه تحلیل و تقویت بنیه فکری بانیان نشریه برای انجام فعالیت های جدید تر در عرصه ی اجتماع و دوم تاثیرگذاری در محیط دانشگاه و انتقال و تبین دیدگاه های برخاسته از دغدغه های فرهنگی و اجتماعی.
از این رو مدیریت فرهنگی دانشگاه برای نهادینه ساختن محیط آزاداندیشی و بیان دیدگاه ها و همچنین تحقق فضای نقد و گفتگوی سازنده و رشد، ارتقای فکری و فرهنگی جامعه دانشجویی و تقویت مهارت های حرفه ای و ارج نهادن به فعالیت های فرهنگی دانشجویان با راه اندازی خانه نشریات دانشگاهی از انتشار و توسعه کمی و کیفی نشریات دانشگاهی به ویژه در زمینه های علمی فرهنگی و اعتقادی در چارچوب ضوابط و مقررات دانشگاه حمایت می کند.
این مجموعه با هدف برنامهریزی، ساماندهی، حمایت و نظارت بر نشریات دانشجویی، به فعالیت پرداخته و در این راستا برنامههای مختلفی از جمله برگزاری دورههای آموزشی، برگزاری جشنوارهها و تحلیل محتوا و نظارت بر نشریات دانشجویی را در دستور کار خود قرار داد. لازم به ذکر است کلیه دانشجويان مي توانند در محدوده دانشگاه و با رعايت ضوابط، فعاليت مطبوعاتي داشته باشند.
اهم فعالیت های خانه نشريات
- برگزاري كارگاه هاي آموزشي و ارایه آموزش هاي مجازي از طريق جزوه های، نرمافزار و فیلمهای آموزشي
- راهاندازی كتاب خانه تخصصي روزنامهنگاری
- تهيه آرشيو كامل نشريات به صورت مكتوب و الكترونيكي
- اجراي طرح رتبهبندی نشريات به منظور ارزيابي و توزيع عادلانه امكانات
- برگزاري نمايشگاه هاي نشريات دانشجويي
- برگزاري جلسات همفكري اصحاب نشريات با مسؤولين دانشگاه
نحوه صدور مجوز، رسيدگي به شکايات و تخلفات نشريات دانشگاهي طبق « دستورالعمل ضوابط ناظر بر فعاليت نشريات دانشگاهي» صورت میگیرد.
«کلیه نشریاتی که به صورت ادواری، گاهنامه یا تکشماره، نیز نشریات الکترونیکی که با نام ثابت و تاریخ نشر در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی، اقتصادی، هنری، ادبی و ورزشی به وسیله هر یک از دانشجویان، تشکل ها و نهاد های دانشگاهی، استادان و اعضای هیأت علمی یا گروهی از ایشان، در دانشگاهها منتشر و در محدوده دانشگاهها توزیع میشوند، نشریه دانشگاهی محسوب میشوند.»
لازم به ذکر است نشرياتي که از کميته ناظر بر نشريات دانشگاه مجوز دريافت مي کنند، به وسیله کارشناسان و استادان، از حیث فرم و محتوا، مورد ارزيابي و تعيين سطح کيفي، قرار می گیرند و بر مبناي رتبه اي که به دست می آورند، از خدماتی مانند يارانه چاپ و تكثير برخوردار می شوند.
خانه نشریات دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد به منظور تسهیل در امور ثبت اطلاعات و آرشیو نشریات، اقدام به راهاندازی سامانه سند کرده است. در این سامانه درخواستهای مجوز نشریات، تمام مراحل استعلام و تایید نهایی مجوز ها بهصورت الکترونیکی انجام میشود. پیش از صدور مجوز نشریه، تمام اطلاعات مربوط به چاپ، امور مالی و همچنین اطلاعات مربوط به رتبهبندی نشریات به صورت الکترونیکی در این سیستم ثبت می شود. همچنین در این سامانه قابلیت ثبت نسخههای الکترونیکی نشریات به وسیله خود مدیر مسؤول فراهم شده است. هماکنون این سامانه در شبکه دانشگاه از طریق آدرس sanad.um.ac.ir در دسترس است.
كميته ناظر بر نشريات
کميته ناظر بر نشريات دانشگاهي پس از بررسي تقاضاي دانشجويان، اقدام به صدور مجوز مي کند. کميته ناظر بر نشريات، مرکب از افراد زير و دبيرخانه آن، در مديريت فرهنگي مستقر است.
۱ـ معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه (رییس کمیته)
۲ـ نماینده تام الاختیار و دائم دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه
۳ـ یک حقوقدان به انتخاب رییس دانشگاه
۴ـ سه نفر عضو هیأت علمی دانشگاه به انتخاب شورای فرهنگی دانشگاه
۵ـ مدیر فرهنگی دانشگاه (دبیر کمیته)
۶ـ سه نفر از مدیران مسؤول نشریات دانشگاهی به انتخاب مدیران مسؤول نشریات دانشگاه، از طريق برگزاري انتخابات که یک نفر از ایشان عضو جانشین محسوب می شود