واحد انجمنهای علمی دانشگاهیان
انجمن علمی دانشجویی امکانی است برای تمرین داوطلبانه فعالیتهای علمی در قالب کارِ گروهی؛ دانشجویان با اهداف علمی و تخصصی گرد هم میآیند و با فعالیت در انجمنهای علمی ضمن ترویج و تعمیق فضای علمی در دانشگاهها، زمینه رشد خود را نیز فراهم میآورند. انجمن علمی ضمن آن که امکانی است برای تعمیق و ترویج علم در فضای دانشگاه، فرصتی برای پیادهسازی آموختهها و مشاهده نتایج آن در عمل نیز هست. بنابراین دور از انتظار نخواهد بود که دانشجوی فعال در انجمنهای علمی را فردی بدانیم که بمراتب نسبت به همکلاسیهای خود توانمندتر و باتجربهتر است؛ توانمندیهایی از جمله:
- مهارت کارِ گروهی
- مهارت تبدیل ایده به عمل
- مهارت ارتباط
- مهارت مدیریت و اجرا
- مهارت تامین هزینههای مالی
- مهارت هماندیشی، آزاداندیشی و تفکر انتقادی
چنین توانمندیها و مهارتهایی است که خروجی دانشگاهها را در عمل شایستهتر و توانمندتر میسازد.
تجربه انجمن علمی افراد را در حوزهی تخصصی و زمینه علمی که در آن مشغول به تحصیل هستند، کارآزموده میسازد. به عبارتی، فرد پیش از ورود به دنیای حرفهای خواهد آموخت آنچه را که باید و از این رهگذر نسبت به همدورهایهای خود چند گام جلوتر خواهد بود. کارفرمایان و صاحبان صنایع و مشاغل ترجیح میدهند افرادی را به استخدام درآورند که چنین تجربههایی را نیز در چنتهی خود داشته باشند.
اصولا فعالیت در انجمنهای علمی نیز با بیشترین اقبال از سوی دانشجویان مواجه است. مزایایی که مورد اشاره قرار گرفت در کنار دور بودن فضای انجمنهای علمی از حاشیهها و رویکرد تخصصی و علمی از مزایای جدی انجمنهای علمی است که منجر به اقبال بیش از پیش دانشجویان میشود. بیشترین تعداد مجوز صادر شده در دانشگاهها برای فعالیتهای دانشجویی به انجمنهای علمی اختصاص دارد. علاوه بر این، انجمنهای علمی نیز سهم عمدهای در فضای علمی دانشگاه ایفا میکنند. در حدود بیست و پنج درصد از فعالیتهای علمی-فرهنگی دانشگاهها توسط انجمنهای علمی برنامهریزی و اجرا میشود.
در حال حاضر 70 انجمن علمی دانشجویی در دانشگاه فردوسی مشهد وجود دارد که زیر نظر مدیریت فرهنگی و فعالیت های داوطلبانه دانشگاه مشغول فعالیت هستند و از حمایت های مادی و معنوی این مدیریت برخوردارند. گفتنی است انجمن های علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان علاقه مند به مشارکت در فعالیتهای علمی در یک دانشکده یا گروه آموزشی است.
در هر دانشگاه، متناظر با هر رشته دانشگاهی یک انجمن علمی می تواند تشکیل شود و مطابق با آیین نامه تشکیل انجمن های علمی دانشجویی، تمام دانشجویان رشته عضو انجمن علمی آن رشته تحصیلی هستند.
فعالیتهای انجامشده به وسیله انجمنهای علمی دانشگاه به شرح زیر است:
- برگزاري دورههای آموزشی،تکمیلی، تقویتی و تشکیل کارگاههای تخصصی
- برگزاري مناظره و نقدهای علمی
- برگزاري جلسات هماندیشی و نشستهای تخصصی
- برگزاري و همکاري در اجراي جشنوارهها، کنفرانسها، سمینارها، بزرگداشتها، سخنرانیها و مسابقات علمی داخلی و خارجی
- تولید و انتشار نشریه علمی، کتاب و نشریات الکترونیکی، نرمافزارهای رایانهای و فیلمهای علمی آموزشی
- مطالعات و پژوهشهای علمی
- برنامهریزی و اجراي بازدیدهاي علمی از مراکز علمی، صنعتی و فناوري
- حمایت و تشویق مادي و معنوي از ابتکارات، خلاقیتهای علمی، فعالیتهای پژوهشی و اختراعات دانشجویان
- همکاري با نهادها و سازمانهای خارج از دانشگاه براي انجام فعالیتهای مشترك
- اجراي طرحهای پژوهشی و مطالعاتی
- عضویت در مجامع بینالمللی، منطقهای و کشوري منحصر به رشته
- همکاري و ارتباط مستمر با مدیر و اعضاي هیأت علمی گروه آموزشی ذیربط، براي تحقق اهداف و فعالیتهای علمی انجمن